Naturalny olejek eteryczny lawendowy

21,48 

W stu procentach naturalny, czysty olejek eteryczny lawendowy otrzymywany z kwiatów francuskiej lawendy prawdziwej.

olejki eteryczne
olejki eteryczne
olejki eteryczne
olejki eteryczne

Produkt wegański. Bez dodatków syntetycznych: konserwantów, barwników itp.

Przeznaczony do pielęgnacji:   włosów, skóry głowy, skóry z cellulitem. Stosowany łagodząco, po ukąszeniu owadów (meszki, komary); po nadmiernej ekspozycji na słońce.

Zapach:   świeży, kwiatowo-ziołowy z zieloną nutą

Zastosowanie:

  • aromaterapia
  • kąpiel
  • masaż
  • sauna
  • dezodoranty i kosmetyki nieperfumowane jako dodatek
  • pielęgnacja włosów (płukanki, wcierki)
  • preparaty zniechęcające owady (komary, meszki, mole) jako składnik pomocniczy
  • kompresy łagodzące
  • środki czyszczące DIY („Zrób to sam”)

Właściwości aromaterapeutyczne (według literatury naukowej):

Olejek lawendowy wykazuje silne działanie odkażające, antyseptyczne, antybakteryjne i łagodzące. W aromaterapii używany jest ze względu na działanie uspokajające, poprawiające nastrój – przy napięciu nerwowym, na bezsenność. Dodany do kąpieli poprawia ukrwienie skóry, a w przypadku problemów dermatologicznych takich jak łuszczyca czy trądzik sprawdzi się jako składnik kojąco-regenerujących maści. Okłady z olejkiem lawendowym będą z kolei skuteczne przy dolegliwościach mięśniowych, stawowych, stłuczeniach, ukąszeniach owadów – zmniejszą tkliwość i opuchliznę. Olejek polecany jest także na ból głowy, migrenę czy ogólne zmęczenie[1].

Może być używany w kominkach i dyfuzorach do olejków eterycznych.

Pojemność 7 ml

[1] Najcenniejsze olejki eteryczne część I (wyd. IV poprawione); A. Lis, Monografie Politechniki Łódzkiej, Łódź 2019 (165-170)

37 w magazynie

SKU: 1052 Kategoria: Tagi: ,

Opis

Nazwa łacińska:   lavandula officinalis

Skład INCI:   Ingredients (Składniki): Lavandula Angustifolia Oil, Linalool*, Geraniol* , Limonene*, Citronellol*, Coumarin*

*składnik naturalny olejku eterycznego, zamieszczony w wykazie INCI zgodnie z wymogami załącznika nr III do rozporządzenia (WE) nr 1223/2009 (potencjalne alergeny)

Sposób użycia:                  

DO KĄPIELI:

Dozować pod strumień wlewanej wody.

  • Wanna: 10-15 kropli na przeciętną [50-70 l] wannę letniej wody
  • Kąpiel stóp: 3-5 kropli na 5 l wody

DO MASAŻU:

30 kropli wymieszanych z 100 ml oleju nośnikowego np. z pestek winogron, jojoba itp.

JAKO DODATEK NIEPERFUMOWANYCH KOSMETYKÓW:

5-6 kropli na 50 ml kremu, balsamu; 15-25 kropli na 100 ml żelu pod prysznic, szamponu itp.

SAUNA

Jak łączyć olejki eteryczne – sztuka aromaterapii:

Tworząc mieszanki aromaterapeutyczne najlepiej komponować olejek lawendowy z tymi olejkami:

  • bergamotowy
  • cedrowy
  • drzewko herbaciane
  • drzewko różane
  • geraniowy
  • mandarynkowy
  • paczuli
  • pomarańczowy
  • rozmarynowy
  • sosnowy
  • tymiankowy

Uwagi i przeciwwskazania:

  • Wyłącznie do użytku zewnętrznego.
  • Nie stosować nierozcieńczonego produktu bezpośrednio na skórę.
  • Unikać kontaktu z oczami.
  • Przechowywać w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci.
  • Chronić przed światłem.
  • Produkt przebadany dermatologicznie.
  • Produkt spełnia wytyczne IFRA.

Przechowywanie:                       

Olejki należy przechowywać w buteleczkach z ciemnego szkła, w temperaturze pokojowej, z dala od źródeł ciepła i światła, aby jak najdłużej zachowały swoje dobroczynne właściwości.

Dodatkowe informacje:

Jakość:   Farmakopealna*

*skład olejku eterycznego zgodny z wymogami Farmakopei Europejskiej (Ph. Eur.)

Kolor:   Bezbarwny lub bladożółty

Metoda otrzymywania:   Destylacja z parą wodną

Rozpuszczalność:   W oleju, w alkoholu

Kraj pochodzenia:   Francja

Informacje dodatkowe

Pojemność

7ml

Recenzje

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o „Naturalny olejek eteryczny lawendowy”

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.